blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG durgaur
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
duRgauR



The Doors
pridal duRgauR 17.11. 2006 o 20:43

 

  No aj keď som človek od prírody lenivý, je čas pridať
niečo do toho môjho úbohého bločku. Chvíľku som
rozmýšlal, kde začať a ako prvé ma napadlo, že sa
Vám pokúsim priblížiť moju srdcovú kapelku The Doors.



  Takže bolo to asi okolo roku 1966 keď som poprvý krát počul týchto chlapcov hrať v jednom zavšivenom bare London Fog v L.A. no a tak ...
Ale nie teraz vážne. Keď táto bandička vznikala, moji rodičia boli približne v mojom veku a ja som ešte nebol ani na pláne.

Is everybody in, is everybody in ? Ceremony is about begin … 

  Prvý raz sa mi dostala táto kapela do ucha zhruba pred siedmymi rokmi, keď som išiel ku kamarátovi zadrtiť Wormsov a zablúdil som do začmudenej izby jeho srašieho brata, kde práve hrala nejaká podmanivá hudba.

  Ako som zistil neskôr boli to „Jazdci". Započúvaný do dažďa v podmaze som aj zabudol prečo som vlastne prišiel. Po tom čo mi povedal, že kapela sa volá The Doors a song Riders On The Storm, ostal som ako prikovaný.

Takto sa mladý chalan dostal k hudbe prelomu 70. a 80.tych rokov a zamiloval si ju.

>Break on through to the other side – Založenie kapely ...

  Jedného augustového dňa roku 1965 sa na pláži vo Venice Beach opäť stretli Jim a Ray, rozprávali sa o hudbe a zistili, že obidvaja chcú hrať (Jim spievať) v kapele. Najprv na pesničkách asi dva týždne pracovali. Neskôr ich skúšali hrať aj s Rayovymi bratmi (z Rick and The Ravens). Zostava kapely sa zmenila (odišli Rayovi bratia a prišli Robie a John) a
vznikli The Doors. Názov dal kapele Jim podľa jedného zo svojich oblubených autorov. Neviem či to bol A.Huxley alebo W.Blake.


>Riders on the Storm - Členovia kapely ...

James Douglas Morrison - 8. 12. 1943 v Melbourne na Floride
Raymond Daniel Manzarek - 2. 12. 1942 v Chicagu
John Paul Densmore - 1. 12. 1944 v Santa Monike
Robert Alan Krieger - 8. 1. 1946 v Los Angeles

>My Wild Love - Láska na prvý posluch a celý život ...

 
  Takže ako prvý sa mi dostal do rúk radovo posledný album L.A.Womam(kuk..
), ktorý bol jednoducho squelý a okamžite ma naladil na tú správnu vlnu.

  Keď už som niektoré štuky z tohoto kompaktu nemohol ani cítiť, začal som zháňat ďalšie veci z tvorby kapely. Postupne som sa prepracoval cez každý jeden album a všetky do jedného sa mi páčili. Nasledovalo zhromažďovanie videí a filmov na čele s kultovkou od O.Stonea(The Doors Movie) s vynikajúcim  Valom Kilmerom(juk..) v hlavnej úlohe(v tejto činnosti aj keď už nie s takým neutíchajúcim nadšením pokračujem doteraz). Prečítal som nejaké knihy, nazhromaždil a preštudoval kopu materiálov(takže som sa konečne nabažil J)  a začal som rozumieť vynikajúcim textom(a Morrisonovskej poézii), ktoré som doslova hltal.


>Ride the snake to the lake – Vzostup a pád ...

 
  Píše sa rok 1969 a hviezda The Doors sa po albumoch The Doors(1967) ,Strange Days(1967) a Waiting For The Sun(1968) rýchlo rozsvietila a teraz žiari naplno. Kapela koncertuje v čoraz väčších halách(pokaždom vykopnutí prichádza lukratívnejšia ponuka na kontrakt), navštevovaných honejším počtom horlivých fanúšikov. Morrison je hviezda prvej velkosti ktorehého prirovnávaju k Dionýzovi, či Adonisovi a je pokladaný za sexsymbol doby.

 
  Jim sa touto dobou ožiera čoraz častejšie a vo väčších množstvách, húli stohy trávy, žere kaktusy, papiere a vyvádza kade chodí.  Jedným zo známych kúskov bolo zaspievanie pôvodného textu k songu Light My Fire v live show Eda Sullivana(...), aj keď sa kapela pred koncertom dohodla na zmene. Každé vystúpenie je divadlo pri ktorom Jim dostáva divákov  do varu(a často aj ostatných členov kapely svojou improvizáciou).




  Ale keďže nič, ani sláva netrvá večne po nevydarenom albume The Soft Parade, keď to Jimbo už preháňa s chlastom a aférami  hviezda The Doors na chvíľu pohasína. Vrchol všetkého bolo, keď Jim v sále Dinner Key v Miami  prišiel na koncert spitý jak bomba a nechcel spievať, zato všetkým ukázal svojho  vtáka(...). Zjednodušene by sa dalo povedať že kapelu na čele z jemne povedané kontroverzným spevákom konzervatívna Amerika zavrhla(Jim mal okrem obžalovaní z obscénneho a vulgárneho chovania , obnažovania na verejnosti ešte asi 20 sporov o otcovstvo …). Morrison nakoniec pod ťarchou okolností odchádza aj s Pamelou do Paríža (onedlho vychádza veľmi úspešný album L.A.Woman), kde  3.júla 1971 zomiera vo vani. Ako oficialna pričina bol uvedený infarkt. Okolo jeho smrti je dodnes viacero otáznikov. Jeho hrob na cintoríne Pere Lachaise sa stal putovným miestom hipíkov(..).



 

>This is the End – Zhrnutie ...


   Takže ingredienciami albumov kapely sú občas melodické, občas trochu psychedelické a občas až mystické (The end) piesne. Gitara je  väčšinou doprovodného charakteru, ale občasné sóla vhodne zvýrazňujú medzihry v pesničkách. Klávesy aj s bicími sú  veľmi prepracované. Bicie to celé správne zhusťujú a klávesy dodájú akoby ďalší rozmer.


  Hudobným počinom R.Kriegera a D.Manzareka – vydanie čajových albumov po Jimbovej smrti, alebo vzkriesenie kapely po desiatkach rokov spolu s Ianom Astburym(...
) som sa už nevenoval. Len hudba z rokov 1967-1971 má pre mňa tú správne dusnú a kúzelnú atmosféru.

   Takže záverom by som len dodal že táto nadčasová hudba ma chytila(za srdce) a dodnes nepustila. Veľmi silno pochybujem že sa to niekedy zmení….

                                                                                                            
 ... so when the music's over, turn out the lights                                                                                                                                                       ...duRgauR

+Oficiálne vydané albumy+

The Doors - 1967
Strange Days - 1967
Waiting For The Sun - 1968
The Soft Parade - 1969
Morrison Hotel - 1970
L. A. Woman - 1971
Other Voices - 1971
Full Circle - 1972
An American Prayer- 1978

+Live+

Absolutely Live - 1970
Alive, She Cried - 1983
Live At The Hollywood Bowl - 1987
In Concert

Pozn. použitý matroš www.doors.ahoj.sk+www.thedoors.com

 




Prístupov 4589
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Kickboxer (1989)
[ 2.3.2008] (príspevkov 2)
Salvador Dali Art Galery
[ 23.1.2007] (príspevkov 3)
VADI/NEVADI
[ 3.12.2006] (príspevkov 0)
evilshot lyrics
[ 18.11.2006] (príspevkov 4)
The Doors
[ 17.11.2006] (príspevkov 5)